print

مصاحبه با خانم دکتر اکرم باغخانی معاون امور بانوان سازمان بسیج اساتید استان کرمان به مناسبت روز خانواده

به گزارش روابط عمومی بسیج اساتید استان کرمان، به مناسبت روز خانواده، سرویس اجتماعی پایگاه خبری بسیج اساتید استان کرمان مصاحبه ای را با خانم دکتر اکرم باغخانی معاون امور بانوان بسیج اساتید کرمان انجام داده است که مشروح این مصاحبه به شرح ذیل می باشد:

*ابتدا رزومه علمی و تحقیقاتی از خودتون بفرمایید؟

**بسم الله الرحمن الرحیم اکرم باغخانی هستم عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه باهنر کرمان مدرس حوزه و دانشگاه، تحصیلات بنده حوزوی سطح سه و دانشگاهی دکترای فلسفه و کلام اسلامی هستم. همچنین کارشناس مذهبی رسانه ملی در موضوعات مرتبط با خانواده و معاون امور بانوان سازمان بسیج اساتید استان کرمان

*به نظر شما اهمیت و نقش خانواده در تعالی فرد و جامعه چیست؟

**نظر به اینکه اسلام به عنوان کاملترین و جامع ترین برنامه سعادت انسان ها، بهترین رهنمود ها را برای بشریت به ارمغان آورده، بسیار شایسته است که ابتدا از منظر این دین مبین به جایگاه خانواده وسپس نقش تاثیرگذار این نهاد ارزشمند در رشد و تعالی فرد و جامعه سخن بگوییم؛

پیامبر گرامی اسلام ص می فرمایند: مابنی فی الاسلام بناء احب الی الله‌ عزوجل من التزویج

هیچ بنایی در اسلام محبوب‌تر از ازدواج(تشکیل نهاد خانواده) در نزد خداوند عزوجل نیست.

چنانکه از این روایت و کلام ارزشمند رسول خدا ص برمی آید، ازدواج و تشکیل کانون خانواده جایگاه بسیار مقدسی در پیشگاه الهی دارد، در حقیقت جهت این قداست همان کارکردهای متعددی است که خانواده دارد؛ از جمله

  1. خانواده بهترین بستر و زمینه ساز آرامش افراد است، چنانچه خداوند وجود همسران و فلسفه ازدواج را همین آرامش معرفی می فرماید و کاملا محرز و مشخص است که آرامش یکی از مهمترین مولفه های رشد و اعتلای فرد و جامعه در ابعاد مختلف است.
  2. خانواده بستر اصلی تربیت و پرورش فرزندان به عنوان سلول های سازنده جامعه می باشد و به هر میزانی در تربیت صحیح آنها در کانون خانواده توجه و تلاشی صورت بگیرد، ثمرات این تربیت، خود را در تعالی افراد و اجتماعات نشان می دهد.
  3. خانواده بهترین و امن ترین سپر در مواجهه با خطرات و انحرافات است و این امری کاملا ملموس و مجرب است که به هرمیزان نهاد خانواده از استحکام و امنیت بالاتری برخوردار باشد، و در تربیت و صیانت فرزندان خانواده سرمایه گذاری صورت گیرد، افراد با سلامت بیشتری ورود و خروج در جامعه خواهند داشت و در مقابل، تزلزل در این نهاد مقدس، می‌تواند مسبب بسیاری از انحرافات فردی و اجتماعی باشد.
  4. و در یک رویکرد کلی می‌توان گفت که خانواده بهترین زمینه ساز و مروج اخلاق و معنویت در سطح جامعه می باشد که خود مولفه بسیار مهمی در سعادتمندی و اعتلای فرد و جامعه است، چنانکه فلسفه بعثت نبی اسلام همین امر مهم می باشد.

*دانشگاه چه تاثیری می تواند در افزایش سطح آگاهی خانواده داشته باشد؟

**نقش دانشگاه به عنوان یک نهاد آموزشی در راستای ارتقای سطح آگاهی خانواده ها می‌تواند نقش موثر و بی بدیلی باشد، نظر به اینکه ظرفیت و فرصت بسیار خوبی را برای دانشجویان محترم ایجاد می‌کند که آگاهی، معرفت و مهارت افزایی نسبت به اصول ازدواج و زندگی مشترک داشته باشند و این ضرورت بحمدلله از ناحیه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها احساس شده و یکی از دروسی که در قالب عمومی و دروس بخش معارف همه دانشگاه‌های سطح کشور و برای همه دانشجویان عزیز ارائه می‌گردد، درس دانش خانواده و جمعیت است که در بخش های مختلف به موضوع خانواده و تقویت بعد معرفتی و مهارتی جوانان می پردازد، همچنین نمی‌توان از نقش موثر اساتید، کرسی های آزاداندیشی، برگزاری سمینار یا  کارگاه‌هایی در همین حوزه و… غافل ماند.

*ویژگی‌های یک خانواده موفق و سالم چیست؟

**شاید بتوان گفت مهمترین و اصلی ترین شاخصه تشخیص موفقیت و سلامت خانواده، آرامش و نشاط حقیقی است، خانواده ای که اعضای آن در یک تعامل سالم و سازنده به تفاهم بالایی رسیده و برای رسیدن به اهداف متعدد خود، نه قانون، بلکه اخلاق را حاکم در روابط بین خود قرار داده و با بهره بردن حداکثری از برنامه های تربیتی، اخلاقی و معنوی که در قالب دین تبیین و دستور داده شده، هرچه بیشتر به عبودیت و هدف اصلی خلقت خود نزدیک شده و ضمن تفاهم، گذشت، صبر و حمایت از یکدیگرو… با پشت سرگذاردن سختی ها و مشکلاتی که لازمه ی این دار مادی و فانی است، بیشترین بهره از آرامش و شادی و نشاط را نیز تجربه می‌کنند.

 

*در سخنی کوتاه برای داشتن خانواده ای با این معیار سلامت و موفقیت چه توصیه ای دارید؟

**به نظر بنده ضمن افزایش شناخت و مهارت درراستای مسائل خانواده، رعایت دو موضوع از ناحیه اعضای یک خانواده، می‌تواند نقش زیادی در نیل به این مقصود داشته باشد:

1.رعایت نقش ها و قرار گرفتن هر عضو از اعضای خانواده در نقش اصلی خود و انجام وظایف و مسئولیت‌های نقش خاص خود.

2. رعایت مرزها به این معنا که افراد یک خانواده، برای زندگی خود حریم هایی را قائل باشند،ضمن بهره وری از مشورت و تجربیات دیگران، اما اجازه دخالت آنها را به خانواده خویش نداده و به فرموده قرآن کریم در تبیین این موضوع که زن و شوهر را به مثابه ی لباس یکدیگر می‌داند، مراقب سلامت یکدیگر، رازدار، پوشاننده عیوب و زینت بخش هم باشند.

استفاده از این مصاحبه با ذکر منبع بلامانع است.

خانواده بهترین و امن ترین سپر در مواجهه با خطرات و انحرافات است و این امری کاملا ملموس و مجرب است که به هرمیزان نهاد خانواده از استحکام و امنیت بالاتری برخوردار باشد، و در تربیت و صیانت فرزندان خانواده سرمایه گذاری صورت گیرد، افراد با سلامت بیشتری ورود و خروج در جامعه خواهند داشت